Start » Nalen – Stockholms nöjespalats

Nalen – Stockholms nöjespalats

Nalen är ett klassiskt nöjespalats i Stockholm och ligger på Regeringsgatan 74. Från början hette det Nationalpalatset, men detta förkortades så småningom. Nalens historia sträcker sig långt tillbaka och grundades redan 1888. Trots att det under de första årtiondena var ett välkänt uteställe i Stockholm, var det först under 1930-talet som det blev stadens kanske allra främsta nöjespalats. Det var den gamle friidrottaren Gustaf ”Topsy” Lindblom som var chef för Nalen under dess storhetstid, och han bidrog i allra högsta grad till dess popularitet. Under hans ledarskap lyckades Nalen locka till sig de främsta artisterna från både Sverige och resten av världen, och det var framförallt olika swingband som uppträdde. Denna period kallas därför ofta swingepoken.

Nalen är en institution i Stockholms nattliv

Nalen från 60-talet och framåt

Topsy Lindblom dog 1960 och hans son tog därefter över rodret. På den här tiden började jazzen bli mycket populär i Stockholm och resten av världen, vilket fick till föjd att fler och fler konsertlokaler öppnades runt om i staden. Även om Nalen fortsatte att locka relativt stora skaror då och då var det inte alls samma hype som under 40- och 50-talen. Redan 1967, alltså bara sju år efter Lindbloms död uppträdde det sista bandet på Nalen och lokalen stängdes.

Under de följande decennierna stod lokalen ofta tom, även om det under en tid blev en värmestuga för stadens hemlösa innan de slussades vidare till diverse boenden. Det var då LP-stiftelsen som drev det gamla nöjespalatset och de lade bland annat ut 18 miljoner kronor på olika renoveringar. 1997 gick dock stiftelsen i konkurs och Nalen såldes vidare till SAMI, Svenska artisters och musikers intresseorganisation. Under deras regi öppnade man igen 1998 och har efter detta använts som lokal för konserter, restauranger och barer. Idag består Nalen av flera scener och har även en mindre lokal kallad Stacken. De anordnar förutom konserter med band inom en mängd olika genrer bland annat konferenser och större middagar.